Prijava Registracija

Prijavite se

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Izradite korisnički račun

Polja označena zvijezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Captcha *

Istražni zatvor i radni odnos Istaknuto

Istražni zatvor i radni odnos

 

Pitanje:

Radnika su uhitili i sproveli u istražni zatvor gdje je proveo gotovo dva mjeseca. za to vrijeme poslodavac mu je izostanak sa rada evidentirao kao preostalo godišnji odmor, a nakon toga donio je odluku o neplaćenom dopustu koji je istekao 16.12. prošle godine. Radnik je ovih dana pušten iz pritvora i želio bi se vratiti na posao. U dilemi smo da li ga ponovo prijaviti, budući da ne znamo dali će biti ponovo pritvoren i kada će započeti sudski postupak. Molimo Vas da nam odgovorite da li moramo donijeti odluku o prestanku ugovora o radu ili je dovoljno radnikov izostanak nakon isteka neplaćenog dopusta?
Odgovor: Nipošto ne morate donijeti odluku o prestanku ugovora o radu, takva obveza ne postoji. 
Drugo je pitanje da li i iz kojih razloga možete radniku dati otkaz. Radniku radni odnos nije prestao i ako ne želite da radi morate mu ugovor o radu otkazati iz razloga predviđenih Zakonom o radu (Narodne novine 93/14). 
Sam istražni zatvor više ne može biti razlog jer radnik nije u istražnom zatvoru. Iz pitanja se ne vidi da je on izostao nakon što je završio neplaćeni dopust koji ste vi jednostrano odredili, a to formalno nemate pravo. Neplaćeni dopust može biti određen samo suglasno između radnika i poslodavca. Koliko vidimo radnik se odmah želi vratiti dakle nema njegovog dodatnog izostanka osim vremena u istražnom zatvoru. 
Dakle, ako želite otkaz vi morate naći drugi razlog ako postoji (šteta ugledu tvrtke i sl.). 
Mogli ste mu dati otkaz za vrijeme istražnog zatvora, što je prihvaćala sudska praksa jer tada radnik ne radi, a vi kao poslodavac možete zbog toga imati probleme na poslu. Po isteku istražnog zatvora morate imati drugi razlog.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 18 Ožujak 2019 09:06