Prijava Registracija

Prijavite se

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Izradite korisnički račun

Polja označena zvijezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Captcha *

Dostava obračunske isprave plaće putem e-Građani

Stupanjem na snagu Uredbe o dopunama uredbe o sadržaju, načinu prikupljanja i obrade, te mjerama zaštite podataka u registru zaposlenih u javnom sektoru (NN br. 55/11, 57/20), poslodavac će radnicima obračunsku ispravu plaće dostavljati putem aplikacije e-Građani u njegov Osobni korisnički pretinac (OKP).

Uredba propisuje da zaposlenik koji ne može zaprimiti poruku u OKP može temeljem pisanog zahtjeva od poslodavca zatražiti ispis obračunske isprave. Zahtjev vrijedi od datuma podnošenja do opoziva.

Članak 3. Uredbe propisuje da će svi zaposlenici koji nemaju aktiviran Osobni korisnički pretinac, a kojima se isplaćuje plaća, naknada ili drugi primici putem Sustava centraliziranog obračuna plaća, aktivirati svoj Osobni korisnički pretinac u sustavu e-Građani u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Uredbe. Uredba je stupila na snagu dana 23. 5. 2020. godine.

Evo i mišljenja Ministarstva uprave vezano na primjenu članka 3. Uredbe:

Svi zaposlenici u Sustavu centraliziranog obračuna plaća koji nemaju aktiviran Osobni korisnički pretinac trebaju ga aktivirati u roku propisanom Uredbom.

Državna tijela, odnosno javne službe iz Sustava centraliziranog obračuna plaća, dužna su omogućiti tehničke preduvjete za pristup zaposlenika Osobnom korisničkom pretincu putem NIAS-a koja su definirana Korisničkom uputom za aplikaciju NIAS.

Ako zaposlenik iz nekog razloga nije u mogućnosti zaprimiti poruku u Osobni korisnički pretinac, može podnijeti zahtjev za ispis obračunske isprave te će mu se od datuma podnošenja istog pa do opoziva (ili omogućavanja primitka poruke u Osobni korisnički pretinac) ispisivati obračunska isprava za isplatu plaće, naknade ili drugih primitaka iz Sustava centraliziranog obračuna plaća.”