Prijava Registracija

Prijavite se

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Izradite korisnički račun

Polja označena zvijezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Captcha *

Dopis MIZ-a u vezi pitanja godišnjeg odmora za pripravnike

GO-pripravnici

A naš prijedlog je bio ovakav:

Upućeno Ministarstvu zdravlja RH 14.06.2013.:

PREDMET: Godišnji odmor pripravnika,-

Štovana,

 Pravilnikom o pripravničkom stažu zdravstvenih radnika (NN br. 02/11 i 14/13) propisan je program pripravničkog staža zdravstvenih radnika, ali u samoj primjeni Pravilnika javljaju se poteškoće glede korištenja godišnjeg odmora pripravnika.

S obzirom da se pripravnicima, zdravstvenim djelatnicima treba omogućiti korištenje godišnjeg odmora na koji stječu pravo nakon navršenih šest mjeseci neprekinutog rada, postavlja se problem korištenja godišnjeg odmora u vremenu trajanja pripravničkog staža od 1 godine, kao i način. Naime, važećim Planom i programom pripravničkog staža zdravstvenih djelatnika godišnji odmor nije uključen u trajanje pripravničkog staža kao što je to slučaj sa specijalizacijama, niti postoji opravdan razlog produljenja ugovora o pripravničkom stažu nakon isteka roka od godinu dana.

Stoga se postavlja upit, kako pripravnicima omogućiti godišnji odmor u vremenu trajanja pripravničkog staža koji u kontinuitetu i neprekinuto traje godinu dana, a da se pri tome ne dovede u pitanje pravo eventualnog uskraćivanja polaganja stručnog ispita od strane Ministarstva zdravlja, ako se zbog korištenja godišnjeg odmora ne bi ispunio puni Plan i program pripravničkog staža.

Zakonom o radu propisano je da, ako poslodavac nije u mogućnosti radniku osigurati godišnji odmor, dužan mu je isplatiti za to odgovarajuću naknadu što većina poslodavaca ne želi učiniti jer imaju sklopljen Ugovor o financiranju pripravničkog staža sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje na rok od godine dana, po kojem Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje osigurava samo plaću, ali ne i druga materijalna prava pripravnika.

S obzirom na navedeno, u tom smislu predlažemo izmjenu Pravilnika o pripravničkom stažu zdravstvenih radnika, na način da kako je to propisano i za specijalizante, kao i odgovor, ukoliko ne dođe do izmjene, a i u međuvremenu, na koji način pripravnicima osigurati pravo korištenja godišnjeg odmora za vrijeme trajanja neprekinutog pripravničkog staža od godinu dana.

                     S poštovanjem!

                                       Predsjednica                       

                                                                           Udruge pravnika u zdravstvu:                                                                         

                                                                               Snježana Cerjan, mag.iur., v.r.