Prijava Registracija

Prijavite se

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Izradite korisnički račun

Polja označena zvijezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Captcha *

Opet nešto o sanaciji...

Na linku http://www.057info.hr/vijesti/2013-06-20/ostojic-dopustio-pravni-nered-pa-nema-tko-upravljati-niti-provoditi-sanaciju interesantan članak u vezi sanacije u OB Zadar...prročitajte...spominju i nas ...

PRAVNA PRAZNINA NAKON ODLUKE O SANACIJI

 

 

Ostojić dopustio pravni nered pa nema tko upravljati niti provoditi sanaciju  
 
 
   
 
 
   
 
 Piše: D.M., Foto: 057 info  
 
 
 

Vlada RH je 18. travnja donijela odluku o sanaciji zadarske bolnice, a dva mjeseca kasnije su nam iz Ministarstva zdravlja na naš upit kratko poručili: postupak vezano uz sanacijskog upravitelja je u tijeku. 


U praski to znači kako je ta odluka mrtvo slovo na papiru, jer dr. Neven Birkić i dalje je vršitelj dužnosti ravnatelja, a on sam ne može provoditi sanaciju duga koji je za prošlu godinu iznosio 131 milijuna kuna bez sanacijskog vijeća. Zakonom nije definirano do kada je trebalo formirati sanacijsko vijeće kao i upravitelja, ali je jasno određen rok od 30 dana u kojem su trebali donijeti program sanacije.
U međuvremenu je prestalo funkcionirati Upravno vijeće bolnice koje zapravo donosi važne odluke o poslovanju te ustanove. Sanacija zdravstvenog sustava u Hrvatskoj je zamrla dok je ministar zdravlja dr. Rajko Ostojić vodio kampanju za Zagreb.
I tako je prošlo pola godine od velikih najava sanacije zdravstva po zakonu koji je kratak, nejasan i nedorečen, što je jasno svakom laiku kada ga pročita. Na to je upozorila i udruga pravnika u zdravstvu u svom priopćenju:

 Sporna odredba Odluke o sanaciji zdravstvenih ustanova čiji osnivači su JLS i drugi osnivači, i koje Odluke su objavljene u Narodnim novinama br. 48/13, i ranije, je odredba koja propisuje da od dana njezina stupanja na snagu, te za vrijeme od dvije godine nakon dana stupanja na snagu odluke o završetku sanacije zdravstvene ustanove, prestaju ovlasti tijela upravljanja zdravstvene ustanove, iz čega slijedi da s danom 02. svibnja 2013. prestaju sve ovlasti ravnatelja zdravstvene ustanove i Upravnog vijeća.

Međutim, s obzirom da je s Odlukom o sanaciji propušteno istovremeno imenovati i sanacijskog upravitelja i sanacijsko vijeće u zdravstvenim ustanovama, a što je bilo neophodno učiniti zbog ispravnog i zakonitog nastavka funkcioniranja zdravstvene ustanove, ili barem privremenog sanacijskog upravitelja, nastala je pravna praznina, jer je, pravno gledajući, zdravstvena ustanova trenutno bez osobe koja upravlja i rukovodi ustanovom. Ovlasti ravnatelja prestale su važiti od dana stupanja na snagu Odluke o sanaciji, a sukladno Zakonu o sanaciji. Iako su ravnatelji spomenutih zdravstvenih ustanova još uvijek upisani u sudski registar kao osobe koje predstavljaju i zastupaju zdravstvenu ustanovu, oni više nemaju nikakve zakonske ovlasti upravljanja ustanovom, upravo iz razloga što je to propisano posebnim Zakonom o sanaciji. Nema ih tko niti razriješiti dužnosti ravnatelja, jer Upravno vijeće također više nema zakonskih ovlasti to učiniti, navodi se u njihovom prilogu javnoj raspravi.