Prijava Registracija

Prijavite se

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Izradite korisnički račun

Polja označena zvijezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Captcha *

Primjedbe UPZH i odgovor MIZ na Uredbu o koeficijentima-izgubili se pripravnici

Stigao je i odgovor Ministarstva zdravlja...nadamo se da ćemo dobiti i odgovor Ministarstva uprave...
iako dosada još nikad nismo od njih dobili niti jedan odgovor na naše upite, mada smo u par navrata zatražili tumačenja Uredbe...no...vrijedi se nadati... :-)
 
 
Uputili smo dopis Ministarstvu zdravlja RH, odnosno, gđi Ljubici Đukanović, pomoćnici ministra za pravne poslove, a u svezi nekih nejasnoća u primjeni najnovije Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama (NN br. 25/13). Isti dopis je upućen i Vladi RH, odnosno, premijeru Zoranu Milanoviću. Nadajmo se odgovoru.
 
Uočili smo da u novoj Uredbi nisu propisani koeficijenti složenosti poslova za zdravstvene djelatnike VŠS i SSS, iako je do sada to bilo propisano u čl. 14. Uredbe. Jasno nam je da novije generacije učenika završavaju srednju školu nakon 5 godina učenja, čime neće biti u obvezi odrađivati pripravnički staž, ali, što je s generacijama koje su ipak još uvijek dužne odraditi pripravnički staž, odnosno, što je s postopjećim pripravnicima koji su trenutno u radnom odnosu u zdravstvenim ustanovama??? Isto pitanje odnosi se i na VŠS.
Nadalje, za liječnika stažistu je propisan umanjeni koeficijent, što znači da će SSS i VŠS zdravstveni djelatnik imati sada veći koeficijent složenosti poslova nego liječnik VSS. Naime, prema sadašnjem izričaju Uredbe, zdravstveni djelatnik SSS bi imao puni koeficijent 1,018, VŠS zdravstveni djelatnik 1,164, a zdravstveni djelatnik VSS stažist 1,115.
MINISTARSTVU ZDRAVLJA RH
n/r gđa Ljubica Đukanović
Varaždin, 19.03.2013.
"Poštovana gđo Đukanović,
 
obraćamo Vas sa Zamolbom za pojašnjenjem Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama (NN br. 25/13), s obzirom da imamo nekih nejasnoća:
 
- u Uredbi nigdje nisu predviđeni pripravnici VŠS i SSS zdravstveni djelatnici, već samo VSS zdravstveni djelatnik stažist, s obzirom da u prijašnjoj Uredbi u čl. 14. je bilo propisano da za vrijeme trajanja pripravničkog staža vježbenik ima pravo na 85% plaće poslova radnog mjesta najniže složenosti njegove vrste i struke (ova odredba je sad jednostacvno izostavljena, iz čega slijedi da bi pripravnik trebao imati puni koeficijent složenosti poslova radnog mjesta na kojem radi, što smatramo da nije ispravno jer bi u tom slučaju VSS zdravstveni djleatnik bio diskriminiran i u nepovoljnijem položaju od VŠS i SSS zdravstvenog djelatnika).
 
- Nadalje, molimo da provjerite i koeficijent složenosti poslova za ravnatelja DZ i ljekarničke ustanove koji je ranije bio 2,35, a sada on iznosi 2,795, što svakako nije 3% manje, a zasigurno ne od dosadašnjeg koeficijenta.
 
Molimo za hitnost postupanja, s obzirom da su zdravstvene ustanove u postupcima donošenja općih akata i promjene koeficijenata."
 
Srdačan pozdrav,
UDRUGA PRAVNIKA U ZDRAVSTVU
Predsjednica Udruge pravnika u zdravstvu:
Snježana Cerjan, mag.iur.
Pročitano 3542 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 07 Travanj 2016 22:00