Prijava Registracija

Prijavite se

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Izradite korisnički račun

Polja označena zvijezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Captcha *

Zamolba Ministarstvu-Povjerenstvo za tumačenje GKU

Udruga pravnika u zdravstvu opetovano je uputila dopis Minsitarstvu zdravlja, odnosno, Pomoćnici ministra za pravne poslove gđi Ljubici Đukanović, zamolbu i požurnicu za formiranjem Povjerenstva za tumačenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja (NN br. 126/11.), kao i prijedlog da se našu Udrugu uključi u rad ovog Povjerenstva.
Naime, smatramo da bi bilo vrlo korisno kad bi se pravnici iz prakse uključioli u rad ovog Povjerenstva, jer mi izravno i na terenu primjenjujemo kolektivni ugvor, ne bavimo se teorijom nego praksom, i nakbolje znamo što nije u redu u primjeni i kako bi se neki problem mogao kvalitetnije riješiti, aq što bi svakako nam olakšalo daljnju primjenu propisa.
Nažalost, u ovim povjerenstvima za tumačenje kolektivnih ugovora sjede osobe koje imaju vrlo malo ili gotovo nikakvog iskustva u praksi, a iz čega kao rezultat proizlaze tumačenja koja su vrlo često nejasna i kontradiktorna.
U nastavku je dopis upućen pomoćnici ministra, na koji vjerojatno nikad neće stići odgovor, ali, neka se zna...
MINISTARSTVU ZDRAVLJA
n/r gđa Ljubica Đukanović
Varaždin, 19.03.2013.
Poštovana,
 
molimo Vas da nas izvijestite da li će se osnovati Povjerenstvo za tumačenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja (NN br. 126/11), a s obzirom na brojne nejasnoće i dileme u primjeni ovog propisa.
 
Također opetujemo prijedlog i našu želju da jednog predstavnika Udruge pravnika u zdravstvu uključite u rad Povjerenstva kao savjetnika/promatrača, s obzirom da smo mi jedini koji u se praksi izravno susrećemo s problemima u primjeni kolektivnih ugovora, te smatramo da bismo mogli svojim znanjem i iskustvom jako puno pridonijeti ispravnoj primjeni predmetnog propisa.
 
Moramo naglasiti da trenutno već imamo dovoljno primjedbi na izričaj granskog kolektivnog ugovora koji je u nekim odredbama dvosmislen i proturječan, te da je neophodno žurno pristupiti osnivanju Povjerenstva, tim više što su na terenu kontrole HZZO koje su počele tumačiti pojedine odredbe GKU i na taj način unose brojne dileme.
 
Srdačan pozdrav,
 
UDRUGA PRAVNIKA U ZDRAVSTVU
Predsjednica Udruge pravnika u zdravstvu:
Snježana Cerjan, mag.iur.