Prijava Registracija

Prijavite se

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Izradite korisnički račun

Polja označena zvijezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Captcha *

Upitni novi koeficijenti koji su u primjeni od 01.03.2013. Vladinom Uredbom

Vlada protuzakonito smanjila plaće u javnim službama!

vijesti1 01.03.2013

Nakon jučerašnje sjednice Vlade RH, na kojoj je prihvaćena nova Uredba o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, a koja je već danas stupila na snagu, sve plaće u javnim službama smanjene su za 3 posto.

Prošlo je tjedan dana otkako je premijer po medijima počeo najavljivati smanjivanje plaća svima u javnim i državnim službama, a u rekordnom roku i bez ikakve rasprave Vlada RH je 28. veljače usvojila prijedlog nove Uredbe kojom se svi koeficijenti linearno smanjuju za 3%.

Budući da je Vlada tek jučer, samo sat vremena prije nego što je novu Uredbu usvojila, poslala sindikatima prijedloge uredbi koje planira usvojiti, smatramo da je došlo do nepoštivanja procedure za donošenje ovog podzakonskog akta koji je jedan od glavnih čimbenika kojim se određuju plaće naših članova.

Zakon o plaćama u javnim službama Vladu obvezuje da prijedlog Uredbe kojom uređuje koeficijente dostavi sindikatima na očitovanje, a za što sindikati imaju 15 dana, no u ovom slučaju od dostave prijedloga do usvajanja Uredbe nije prošao niti dan.

Ovakvo Vladino postupanje još je jedan dokaz da se za smanjenje cijene rada ne biraju sredstva, a u ovom slučaju ne poštivaju ni zakoni.

Iz tog razloga, HSSMS-MT je već danas Državnom odvjetništvu uputio zahtjev za mirno rješavanje spora s Vladom RH, a sve iz razloga jer je taj korak obvezan prije podizanja tužbe kojom tražimo utvrđenje nove Uredbe ništetnom i ponovno osnaženje stare Uredbe te vraćanje koeficijenata na staru razinu.

 

preneseno s portala http://www.hssms-mt.org/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=288&cntnt01returnid=60