Prijava Registracija

Prijavite se

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Izradite korisnički račun

Polja označena zvijezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Captcha *

Pravnici traže da se odpetlja zavrzlama oko Granskog kolektivnog ugovora

Pravnici traže da se odpetlja zavrzlama oko primjene Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja - u daljnjem tekstu: GKU (NN br. 126/11), te pozivaju Vladu RH, Ministarstvo zdravlja RH i sindikate potpisnike, 

da se izjasne oko primjene GKU, i javno izjasne što je s njegovom daljnjom primjenom, da se osnuje Povjerenstvo za tumačenje GKu, radi rješavanja nejasnoća i dilema, te da se nama pravnicima omogući normalan rad u struci.

 

U posljednje vrijeme sve su oči uprte u nas pravnike, i svi pitaju nas što i kako primijeniti, dok se odgovorni i nadležni ne oglašavaju. Primjena kolektivnih ugovora u zdravstvu postala je noćna mora za pravničku struku, mi ne možemo i ne smijemo tumačiti propis za čije tumačenje su nadležna druga tijela, GKU je na snazi skoro godinu i pol dana, a još nema Povjerenstva za tumačenje koje bi nam moglo odgovoriti na brojne dileme i nejasnoće koje proizlaze iz svakodnevne primjene.

 

Mi smo ti koji moramo poštivati struku, primijeniti propis, ali, ova potonja situacija nas je dovela do zida gdje moramo sami određivati što i kako učiniti i u konačnici ćemo uvijek ostati dežurni krivci.

 

Niže se nalazi dopis kojeg je Udruga uputila Ministarstvu zdravlja na gornju temu:

 

Varaždin, 04. veljače 2013.

                                                                    MINISTARSTVO ZDRAVLJA RH                                                                                                         10000 ZAGREB

                                                           Ksaver 200a

 PREDMET: Granski kolektivni ugovor – primjena, -

Štovani,

Nastavno na naš dopis ovom Ministarstvu od 21.01.2013., obraćamo Vam se u svezi poteškoća u primjeni Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja (NN br. 126/11.), iz razloga što smo se našli u situaciji kada smo u dilemi koji propis primijeniti za obračun plaće.

S obzirom da smo mi izravno vezani za primjenu GKU, i ravnatelji traže rješenja od nas pravnika, u nemogućnosti smo dati neki smisleni odgovor u nastaloj pravnoj zavrzlami, mada smatramo da u ovom trenutku, je nesporna primjena posljednjeg GKU iz 2011. kao i primjena čl. 67. s obračunom plaće za 2013.

Molimo da nas izvijestite da li je presuda u parničnom predmetu tužitelja Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi protiv tužene Republike Hrvatske, donesena 22.01.2013. godine, postala pravomoćna, jer, ako jest, stvari se mijenjaju stubokom. Nastavno, molimo uputu koji propis primjenjivati za obračun plaće ukoliko GKU iz 2011. ne proizvodi pravne učinke.

Pri tome valja imati na umu da su rokovi isplate plaća između 13. i 15. dana u mjesecu, da obračun traje nekoliko dana, da eventualni ispravci traju isto toliko, ako ne i duže.

U protivnom, ako nema klauzule pravomoćnosti, molimo uputu - da li čekati do daljnjega, ili možemo krenuti s obračunom plaće i primjenom čl. 67. GKU.

Također, s obzirom na brojne probleme oko primjene kolektivnih ugovora u praksi, molimo da se što prije pristupi formiranju Povjerenstva za tumačenje GKU, jer pravnicima je vrlo problematično primjenjivati propis koji je nedorečen ili dvosmislen, a, nažalost GKU obiluje takvim člancima.

Imajući na umu navedeno, molimo za žurnost rješavanja.

Zahvaljujemo na suradnji i pomoći!         S poštovanjem!

                                                                                       Predsjednica

                                                                           Udruge pravnika u zdravstvu:

                                                                                Snježana Cerjan, mag.iur.