Prijava Registracija

Prijavite se

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Izradite korisnički račun

Polja označena zvijezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Captcha *

Prva tumačenja TKU

Kao što je dobro poznato, kolektivni ugovor može tumačiti jedino Povjerenstvo za tumačenje kolektivnog ugovora.

Predmete koji su izvorno ugovoreni u TKU-u može tumačiti jedino povjerenstvo za tumačenje TKU, a posebnosti srednjoškolskog sustava Povjerenstvo za tumačenje GKU.
Povjerenstvo za TKU moglo je početi s radom tek nakon što budu imenovani svi njegovi članovi i to tri od strane sindikata javnih službi i tri predstavnika Vlade RH. Sindikati su odmah po potpisivanju TKU-a imenovali svoje predstavnike, dok je imenovanje prestavnika Vlade RH uslijedilo tek u siječnju 2011. godine. Povjerenstvo je do sada održalo konstituirajući sastanak i dva sastanka na kojima je protumačeno 50 upita koje objavljujemo na ovoj stranici.
Mnogo je pitanja bilo vezano uz pravo na naknadu troškova prijevoza, kako mjesnog tako i međumjesnog.

Jedina novina u TKU u odnosu na prethodni odnosi se na ukidanje prava na mjesni prijevoz za one zaposlenike koji stanuju manje od 1 km od mjesta rada ili od stanice međumjesnog prijevoza. Sva ostala prava ostala su nepromijenjena.

Ključno je bilo pitanje kako odrediti 1 km udaljenosti. Komisija je protumačila da se radi o udaljenost najkraćim cestovnim putem. Komisija nije nadležna propisivati na koji način će se mjeriti ta udaljenost. Postoji više načina. Ukoliko zaposlenik smatra da je zakinut, može tražiti utvrđivanje stvarne udaljenosti, za što, ukoliko ne bude dogovora s poslodavcem, pravo može ostvariti sudskim putem.

Iako je pravo na korištenje mjesnog prijevoza za zaposlenike koji koriste i međumjesni prijevoz ostalo isto kao i u prethodnom TKU-u, bilo je pitanja i u vezi s time. U tom slučaju zaposleniku pripada naknada za troškove mjesnog prijevoza u mjestu stanovanja ukoliko stanuje više od 1 km od stanice međumjesnog prijevoza. Pripada mu naknada troškova međumjesnog prijevoza. Ukoliko u mjestu rada ima mogućnost korištenja mjesnog prijevoza od stanice međumjesnog prijevoza do mjesta rada, pripada mu i naknada za mjesni prijevoz u visini stvarnih troškova mjesnog prijevoza.

Tumačenja TKU-a imaju pravnu snagu kolektivnog ugovora.

Preuzeto sa http://www.nszssh.hr/servisi.php?what=1&;tip=1&id=2&parentid=1&bck=1.