Prijava Registracija

Prijavite se

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Izradite korisnički račun

Polja označena zvijezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Captcha *

Podržimo kolege na Medicinskom pravu

Studenti poslijediplomskog specijalističkog studija iz Medicinskog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu pokrenuli su inicijativu za izmjenu odredbi Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja na način da se i sveučilišnim specijalistima omogući uvećanje plaće sukladno odredbi čl. 65. kroz dopunu popisa radnih mjesta i poslova na kojima se plaća uvećava za određeni dodatak, s obzirom da Granski kolektivni ugovor predviđa samo specijaliste zdravstvene radnike, te zanemaruje činjenicu da s novim sustavom obrazovanja i nezdravstveni radnici mogu stjecati specijalističko zvanje.

Završetkom poslijediplomskog studija Medicinskog prava u trajanju 2 godine, stječe se akademski naziv i zvanje specijalista medicinskog prava. 

Stoga smatramo da bi i pravnici sa stečenim akademskim nazivom specijaliste medicinskog prava trebali ostvarivati dodatak prema GKU jednako kao i liječnici specijalisti i ostali zdravstveni radnici, no, trenutno smo odredbom čl. 65. GKU apsolutno diskriminirani u smislu stjecanja dodatka na plaću i mogućeg daljnjeg napredovanja u struci. 

Prijedlog za izmjenu odredbi GKU

Nažalost, isti odnos je propisan i odredbom čl. 52. st. 2. Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i amještenike u javnim službama, ali i čl. 44. st. 2. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, te i ovim propisima su nepravedno diskriminirani specijalisti medicinskog prava, s obzirom da, sukladno Zakonu o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju i Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, više ne postoji poslijediplomski znanstveni studij kojim se stječe akademski stupanj mag.sc. Stoga bi spomenute kolektivne ugovore u kojima se propisuju dodaci na plaću za znanstveni stupanj trebalo uskladiti s novim propisima uzimajući u obzir činjenicu da više ne postoji zakonska mogućnost stjecanja znanastvenog akademskog stupnja kao magistra znanosti.

Prijedlog za izmjenu TKU i KU za državne službenike i namještenike

Također, upućen je i dopis Hrvatskoj odvjetničkoj komori u smislu izmjene/dopune Statuta HOK-a i usklađivanja s novim propisima u smislu propisivanja priznanja specijalizacije iz grane prava.

Prijedlog za izjmenu/dopunu Statuta HOK-a

Shodno prednjem, UDRUGA PRAVNIKA U ZDRAVSTVU, apsolutno podržava napore kolega s poslijediplomskog studija iz Medicinskog pravau njihovoj borbi za priznanje specijalizacije iz ove grane prava, jer bi na taj način i postojeći pravnici koji rade u zdravstvu mogli svakako stjecati dodatna znanja koja bi im se i isplatila, kako stručno, tako i financijski.

Konačno, na taj način bi se i pravna struka mogla staviti u isti red s liječničkom, jer, moramo priznati da su pravnici u zdravstvu maksimalno zapostavljeni u pogledu određivanja i koeficijenta složenosti poslova koje obavljaju, ali i dodatnih usavršavanja u struci, s obzirom da rad u zdravstvu traži od pravnika sve širu lepezu znanja i konstantnog učenja.

 

Inače, u tijeku je Natječaj za upis 2. generacije studenata na Poslijediplomski specijalistički studij „Medicinsko pravo”u trajanju od četiri semestra. Tekst Natječaja je na donjem linku.

Natječaj za upis na poslijediplomski specijalistički studij iz Medicinskog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu

Završetkom poslijediplomskog specijalističkog studija „Medicinsko pravo” stječe se zvanje i kompetencije specijalista medicinskog prava.

Polaznici koji steknu diplomu moći će obavljati složene i zahtjevne poslove viših razina odgovornosti u zdravstvu, pravosuđu, javnoj administraciji (lokalnog, regionalnog, nacionalnog i međunarodnog značenja), profesionalnim i strukovnim udruženjima, obrazovnim institucijama, institutima, ustanovama, kao samostalni eksperti iz područja medicinskog prava i dr. Natječaj je otvoren do 01. lipnja 2010. godine, a cjeloviti tekst i uvjete Natječaja možete pročitati na donjem linku.

Svi zainteresirani članovi Udruge pravnika u zdravstvu koji žele upisati poslijediplomski specijalistički studij iz medicinskog prava, ostvaruju prilikom upisa pravo na popust 5% od visine cijene školarine, a što je rezultat izuzetno kvalitetne suradnje naše Udruge s Pravnim faakultetom Sveučilišta u Splitu.