Prijava Registracija

Prijavite se

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Izradite korisnički račun

Polja označena zvijezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Captcha *

SUGLASNOST SINDIKATA ZA OTKAZ RADNIKU

Više
4 godina 5 mjeseci ago #1959 od TRATINČICA
TRATINČICA Odgovorio/la na temu: Odg: SUGLASNOST SINDIKATA ZA OTKAZ RADNIKU
U Informatoru br. 6229 od 16. 11. 2013. godine je objavljen članak pod nazivom Sudski postupak nadomještanja uskraćene suglasnosti na otkaz ugovora o radu autora Sabine Dugonjić. Potražite ga i pročitajte. Vrlo je konkretan i rješava vašu situaciju, a djelomično i moju glede toga što se u takvom sudskom postupku uopće utvrđuje. :)

Please Prijava or Stvori račun to join the conversation.

Više
4 godina 5 mjeseci ago #1957 od TRATINČICA
TRATINČICA Odgovorio/la na temu: Odg: SUGLASNOST SINDIKATA ZA OTKAZ RADNIKU
Ako sam dobro shvatila vi nemate sindikat.Onda uopće niste u problemu. Nemate RV, nemate sindikat,radite po zakonu bez savjetovanja s bilo kim.takva je situacija u svim malim privatnim firmama.No pod pretpostavkom da ipak imate sindikat moja je preporuka da dobro pripremite obrazloženje o namjeravanoj odluci u otkazu gdje ćete sve jasno opisati i niti jedan noramalan sindikalista se ne bi tomu trebao protiviti jer vi nemate izbora. Ako taj vaš radnik nema zdravstvenu sposobnost onda on ne može raditi na tim poslovima iz objektivnih razloga za koje on naravno nije kriv, ali niti poslodavac isto tako nije kriv. takav otkaz vam je " čist ko kuća". ima jedan mali momenat koji me muči, a to je ZOR koji govori o obvezi savjetovaaaj s sindikalnim povjerenikom odnosno traži da tužite sindikat ako se ardi o zaštićenoj kategoriji radnika. u tom slučaju bi ipak morai tužiti.
kao radnik sa solidnim radnim iskustvom u zadnje vrijeme uvijek pokušavam naći jednostavniju varijantu rješavanja problema, a da nitko ne bude oštećen pa mi sad upravno neđto palo na pamet:
je ste li probali sjesti na razgovor tim radnikom, objasniti mu zakonsku regulativu i dogovoriti s njim sporazumni prekid radnog odnosa? naravno u tom sporazumu bi mu morali odbriti isplatu otpremnine koja bi ionako išla uz tu vrstu otkaza, i isto tako bi ugovorili ispoštovanje otkaznog roka koji mu pripada, odnosno stavili bi u obrazloženju formulaciju tipa:"radnik se oslobađa obveze dolaska na rad od danas pa do ddana prestanka radnog onosa obzirom da bi toliko iznosio otkazni rok sukladno članku tom i tom ZOR-a". takvim načinom rješavanja problema bi vi izbjegli otkaz, mogući sudski spor i neizvjesnot oko rješavanja nastale situacije. radnik ne bi izgubio baš ništa: dobio bi otpremninu koja bi ga pripadala i u slučaju otkaza i obvezu oslobođenja od rada u onom broju dana koliko bi bu iznosio otkazni rok. iz mog iskustva radnici pristaju na sve formulacije i načine rješavanaj njihovog radnopravnog statusa ako im ne organičavamo njihova prava iz radnog odnosa.

Please Prijava or Stvori račun to join the conversation.

Više
4 godina 5 mjeseci ago #1956 od Martina
Martina Odgovorio/la na temu: Odg: SUGLASNOST SINDIKATA ZA OTKAZ RADNIKU
Ja bih rekla da je odgovor na Vaše pitanje čl.79. st.3 ZOR-a.

Please Prijava or Stvori račun to join the conversation.

  • pravnikzhm
  • pravnikzhm's Avatar Autor teme
  • Offline
  • New Member
  • New Member
Više
4 godina 5 mjeseci ago #1955 od pravnikzhm
pravnikzhm Odgovorio/la na temu: Odg: SUGLASNOST SINDIKATA ZA OTKAZ RADNIKU
hvala na odgovoru i obavijesti o vašem iskustvu.
Kod nas je situacija takva da radnik više nema zdravstvenu sposobnost... naravno mi kao poslodavac poduzimamo sve da mu pronađemo adekvatno radno mjesto... ali u slučaju da ne pronađemo slijedi otkaz...
ali sada mene zanima što ako sindikat ne da suglasnost za otkaz (napominjem da nemamo radničko vijeće niti sindikata koji je preuzeo funkciju radničkog vijeća), radnika nemogu poslat na bolovanje, nemogu radnika vratit na posao... znači moram uručiti otkaz ako nema drugog radnog mjesta - samo imam dvojbu šta ako sindikat bude pravio problem i kaže NEMOŽE otkaz... dali se onda unatoč protivljenju sindikata ide u otkazivanje ugovora o radu

Please Prijava or Stvori račun to join the conversation.

Više
4 godina 5 mjeseci ago #1954 od TRATINČICA
TRATINČICA Odgovorio/la na temu: Odg: SUGLASNOST SINDIKATA ZA OTKAZ RADNIKU
Upravo imam takvu činjeničnu i pravnu situaciju u sudskom sporu.
Tužili smo našeg sindikalnog povjerenika nadležnom općinskom sudu kako bi sudska odluka nadomjestila suglasnost sindikalnog povjerenika za otkaz istom takovom radniku. Sud je našu tužbu kao "odbio", a u suštini ju je odbacio.
Donio je odluku kojom odbija tužbeni zahtjev, ali je u obrazloženju napisao da je pasivno legitimirano radničko vijeće po ZOR-u, a ne sindikat. Sud je zaboravio da postoji pored ZOR-a i KU iako smo mi našu tužbu temeljili na KU, a ne na ZOr-u. Sud ouopće nije akceptirao da je postojanje zaštićenih kategorija po KU dodatna zaštita radnika pored one iz ZOR-a. Pisala sam sve to u tužbi i u podnesku. Naravno i u žalbi isto. Naravno da smo za tu istu situaciju tužili i Radničko vijeće jer je radnica starija od 60 godina .Tu presudu očekujem svaki dan. Ako nisam bila dovoljno jasna javite mi se na telefon ili na mail pa se možemo čuti ok odetalja, a mogu vam i poslati presliku oba sudska predmeta. Obzirom da je ovo relativno novo, naš općinski sud nema sudsku praksu vezano za tužbu protiv sindikalnog povjerenika. Kod donošenja odluke hoćemo li tužiti sindiklanog povjerenika ili ne, na kolegiju pravne službe smo nakon vijećanja, odlučili tužiti pa makar i izgubili spor( riskiramo 2.500,00 kn troška za njihovog odvjetnika) kako bi saznali konačan stav nadležnog suda za budućnost. :)

Please Prijava or Stvori račun to join the conversation.

  • pravnikzhm
  • pravnikzhm's Avatar Autor teme
  • Offline
  • New Member
  • New Member
Više
4 godina 5 mjeseci ago #1953 od pravnikzhm
pravnikzhm je napravio/la temu: SUGLASNOST SINDIKATA ZA OTKAZ RADNIKU
Pozdrav,
molim vas vaše mišljenje u svezi članka Kolektivnog ugovora koji kaže "Bez prethodne suglasnosti sindikalnog povjerenika ne može se otkazati:
– radniku nakon 25 godina radnog staža kod istog poslodav¬ca i 50 godina života,

Šta u slučaju da sindikat odbije suglasnost za otkaz radniku(iako je otkaz opravdan i nedvojbeno iz svih činjenica proizlazi da se radniku treba otkazati ugovor o radu), dali poslodavac i u slučaju protivljenja sindikata na otkaz i dalje otkazuje ugovor ili je SUGLASNOST SINDIKATAK NEOPHODAN UVJET DA SE RADNIKU OTKAŽE UGOVOR O RADU??
napominjem da radnik nije sindikalni povjerenik, nego je samo član sindikata.

Please Prijava or Stvori račun to join the conversation.

Moderatori: lex
Vrijeme kreiranja stranice: 0.163 sekundi
Pokreće Kunena Forum

UDRUGA PRAVNIKA U ZDRAVSTVU

Kolodvorska 20, 42000 VARAŽDIN
OIB: 08263388075
MB: 02157454-000
Žiro račun: Zagrebačka banka: 2360000-1101930278
IBAN: HR1023600001101930278

PREDSJEDNICA UPZH

SNJEŽANA CERJAN, mag.iur.
Adresa: UDRUGA PRAVNIKA U ZDRAVSTVU
Kolodvorska 20, 42000 Varaždin
tel.: 042/393-161; fax: 042/393-081
GSM: 099/22 839 22
e-mail: udruga-pravnika{at}post.t-com.hr ; udruga.pravnika1{at}gmail.com
www.upzh.hr