Prijava Registracija

Prijavite se

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Izradite korisnički račun

Polja označena zvijezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Captcha *

godišnji odmor

• Papa Štrumf
  • COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Više
14 godina 4 mjeseci ago #983 od Papa Štrumf
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Koncesija je i te kako počela, barem što se tiče Krapinsko-zagorske županije.
Eto, da ne bi mislio da je to samo fraza: moja supruga je spec. opće medicine i bila je u zakupu od 1997. Od 01. 03. ove godine je koncesionar prema ugovoru sa KZŽ po provedenom natječaju.

Please Prijava or Stvori račun to join the conversation.

• lex
  • lex's Avatar
  • COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Više
14 godina 4 mjeseci ago #982 od lex
...i dobio si odgovor pravnika...ali, da si malo pažljivije čitao moj post, onda bi vidio da radim u bolnici, pa sam se i odmah time ogradila od eventualno drugačijeg mišljenja...a, ako puno toga znaš, onda bi trebao znati i to da pravnik u bolnici i pravnik u DZ u praksi ponekad u nekim domenama ne primjenjuju iste propise...

A što se tiče tvog pitanja glede naknade za neiskorišteni godišnji odmor, dala sam ti odgovor...onakav kakav mislim da je ispravan...

U svakom slučaju...drago mi je da je pitanje upućeno i Ministarstvu, pa bi bilo dobro, ako ikad dobiješ odgovor od našeg Ministarstva, da nam ga staviš ovdje na Forum, da vidimo kako oni razmišljaju...mislim da će i njihovo mišljenje biti korisno za kolege koji rade u domovima zdravlja...

Ajd, ostaj mi zdravo! :cheer:

• toni
  • Autor teme
Više
14 godina 4 mjeseci ago #981 od toni
odgovor moj nije bio zajedljiv

prije neznam koliko godina--- kada se uvodio NOVI kolektivni ugovor- zakupci nosioci su se svim silama držali zakona O PRIVATNIM LIJEČNICIMA i čak sam morao dokazivati jednoj pravnici koja je hvala bogu otišla u penziju da to malo bolje prouči.

Automatizam vraćanja znam. Normalno je ako zakupac preuzme m.s. novu da ju nemora uzeti DZ.

KONCESIJA još nije počela.

Ja sam samo htio odgovor dali da za dane GO teretim bivšeg poslodavca ili sada DZ.

Htio sam biti siguran, naravno da sam to pitanjr proslijedio i ministarstvu zdravstva.

hvala na svim odgovorima

• Papa Štrumf
Više
14 godina 4 mjeseci ago #980 od Papa Štrumf
Ovako,
Prvo slažem se s lexicom i ne vidim razloga za tvoj zajedljiv komentar «očekivao sam odgovor pravnika». Mi smo ovdje da tebi i drugima pomognemo u skladu sa Zakonom i praksom, bez obzira da li odgovori idu ili ne idu u prilog onome tko postavlja pitanja, a ako nisi zadovoljan odgovorom, uvijek možeš potražiti pravnu pomoć kod odvjetnika.

Drugo:
odlaskom u zakup, sada koncesiju, liječnik je od doma zdravlja preuzeo u radni odnos medicinsku sestru koja je tada bila u radnom odnosu DZ i radila s tim liječnikom (ili drugog radnika, npr. zubnog tehničara - ovisi o zakupcu). Dakle, zakupac je poslodavac, a ms radnik. Ako bi zakup prestao - po bilo kojem osnovu, DZ je (prema ugovoru) obvezan preuzeti radnike (ms i ostale), ALI to je novi poslodavac, novi ugovor o radu i nova prava i obveze. Obveze iz prethodnog ugovora i poslodavca ne preuzima «automatizmom».

U slučaju da medicinska sestra da otkaz i otiđe od zakupca, zakupac može zaposliti ms s burze (a može i od DZ), i tada više nema obveze Doma zdravlja za preuzimanje radnika u slučaju prestanka zakupca. Dakle, obveza preuzimanja se odnosila samo na zatečene radnike u momentu ugovaranja zakupa.

• toni
  • Autor teme
Više
14 godina 4 mjeseci ago #979 od toni
to sve inače stoji u pravilnicima o davanju jedinica dz u zakup....

i napomenuo sam da tu nema natječaja za zapošljavanje- za sve djelatnike koji su radili prije zakupa u DZ....

• toni
  • Autor teme
Više
14 godina 4 mjeseci ago #978 od toni
ovdje se radi o domovima zdravlja, zakup jedinica...
po zakonu zakupac je bio dužan preuzeti djelatnike jer je jedino na taj način mogao ići u zakup-opća, stomatologija, laboratorij, ginekologija.

odlaskom zakupca- bez obzira na razlog -smrt-penzija-inozemstvo, djelatnik koji nije nosioc zakupa AUTOMATIZMOM SE VRAĆA U DZ

p.s. ja sam očekivao odgovor pravnika...

• lex
  • lex's Avatar
Više
14 godina 4 mjeseci ago #977 od lex
čl. 2. st. 2. ZOR-a - poslodavac je onaj kod koga si u radnom odnosu i za koga obavljaš određene poslove, odnosno, poslodavac je onaj tko zapošljava radnika.

Po mojem mišljenju, pravo je nastalo kod poslodavac u zakupu i on mora podmiriti svoje obveze prema radniku, dakle, jednako kao i plaću, tako i naknadu za godišnji odmor.

DZ nikako ne može biti pravni sljednik zakupca, već je to tvoj novi poslodavac.

Smatram da je to ipak novo zapošljavanje, iako mi nije poznato (radim u bolnici) da bi postojao kakav naputak ili propis po kojem je DZ u obvezi preuzeti radnika od zakupca nakon što ovaj ode u mirovinu.

• toni
  • Autor teme
Više
14 godina 4 mjeseci ago #976 od toni
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
interesira me da li povratkom iz zakupa u dz- tko preuzima obvezu ostatka godišnjeg odmora?

1) zakupac koji je otišao u penziju?
2) ili dz
članak 61. zakona o radu??

dali se smatra povratak u dz-bez raspisivanja natječaja-jel za to nije potrebno samo pravni slijed ili novo zapošljavanje?
-mislim da je to još jedna rupa u tom novom zakonu-koja se može različito tumačiti.

meni je svejedno-bitno da znam od koga potražujem novce ili dane.
hvala

Moderatori: lex
Vrijeme kreiranja stranice: 0.190 sekundi
Pokreće Kunena Forum