Prijava Registracija

Prijavite se

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Izradite korisnički račun

Polja označena zvijezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Captcha *

naknada za blagdan kod smjenskih radnika

• gogi
  • COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Više
11 godina 11 mjeseci ago #1767 od gogi
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Pitanje:na Uskrsni ponedjeljak radila sam 12 sati,utorak noć,znači opet 12 sati i u petak odradila 8 sati,dali sam ja odradila 40 sati,kako stoji da rad blagdanom u dane Uskrsa ide u ukupan fond sati ili sam u minusu sati?HVALA :ohmy:

Please Prijava or Stvori račun to join the conversation.

• lex
  • lex's Avatar
  • COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Više
14 godina 10 mjeseci ago #865 od lex
kakve nagodbe??? o čemu???

Znam samo da u Rockefellerovoj izgleda budu išli na donošenje Pravilnika o plaćama.

A što se tiče povjerenstva za \"tumačenje\" KU, i mene veseli što će biti ukinuti s kolektivnim, jer to je bila najveća pravna glupost svih kolektivnih ugovora koji su postojali, bar dok je u pitanju bilo takvo tumačenje koje je odmah mijenjalo KU.

• TENA
  • Autor teme
Više
14 godina 10 mjeseci ago #864 od TENA
Da, al možemo se mi rugati koliko hoćemo, mene moji pritišću. Sindikati u Dubravi i Sv. Duhu već su postigli nagodbe s poslodavcima, a u KBC je dogovor u tijeku.
Ima li ovdje iko iz metropole da dobijemo informacije iz prve ruke

• Papa Štrumf
Više
14 godina 10 mjeseci ago #863 od Papa Štrumf
Jedan crnjak:

Jedina dobra stvar koja se bu dogodila ako Vlada ukine Kolektivne ugovore bude i ukidanje Povjerenstva za tumačenje KU.

Najžalosnije je da ta tumačenja imaju istu snagu kao i KU, a bilooo je tumačenjaaaa!!!

• lex
  • lex's Avatar
Više
14 godina 10 mjeseci ago #862 od lex
Hahaha, a pogledaj ovaj Zaključak našeg \"prepametnog\" Povjerenstva za tumačenje GKU:

Zaključak broj 338:
Kolektivni ugovor ne regulira pitanje naknade plaće za blagdan nego pitanje uvećanja plaće za rad na blagdan.

I što bi nam sad trebalo činiti...vjerovati im ili ne???

Ja ih svakako ne shvaćam ozbiljno!

• TENA
  • Autor teme
Više
14 godina 10 mjeseci ago #861 od TENA
Zaključak br. 258:
U skladu ustavnog izjednačavanja prava radnika kada prema Zakonu o blagdanima i neradnim danima u mjesecu blagdan pada u radni dan svaki radnik odrađuje manji broj radnih sati. Poslodavac ne može radnika koji u zdravstvu radi u smjenama ili u turnusu zaduživati s većim brojem radnih sati od ostalih zaposlenika i to bez obzira da li prema ciklusnom rasporedu rada mora raditi na dan blagdana ili je nakon noćne smjene slobodan. Svaki sat odrađen na blagdan ili neradni dan ubraja se u redovitu satnicu što je regulirano člankom 59. Kolektivnog ugovora.
Pitanje naknade za rad u dane blagdana također je decidirano određeno člankom 59. stavkom 1. Kolektivnog ugovora i neprimjereno je visinu naknade uvjetovati većim mjesečnim fondom radnih sati.
Poznata je činjenica da radnici u turnusu, gotovo u pravilu, odrađuju veći broj radnih sati od radnika s 40 satnim radnim tjednom. Članak 58. stavak 9. Kolektivnog ugovora definira da je svaki sat rada duži od redovnog mjesečnog fonda sati (umnožak radnih dana u tekućem mjesecu s 8 sati) prekovremeni rad.
Ukupan broj redovnog mjesečnog fonda radnih sati isti je za sve radnike bez obzira da li oni rade ili ne rade u dane blagdana.
Eto tumačenja,moj je stav isti ko i tvoj, ali me ov tumačenje zbunjeuje, odnosno moji se prijete tužbom

• lex
  • lex's Avatar
Više
14 godina 10 mjeseci ago #860 od lex
Evo mog odgovora:

Naknada plaće za državni blagdan isplaćuje se radniku koji u taj dan nije radio, ali bi inače, prema unaprijed utvrđenom rasporedu radnog vremena radio da tada nije bio državni blagdan.

Radnik nema pravo na naknadu plaće u slučaju da taj blagdan pada u dan kada radnik i inače ne bi radio: npr. ako blagdan pada u dan tijekom tjedna, ali radnik tog dana inače ne bi radio, jer bi prema unaprijed utvrđenom rasporedu radnog vrmena tog dana koristio tjedni odmor.

Jer, ako radnik i inače taj dan ne bi radio (znači da ima slobodan dan bilo kao dan tjednog odmora ili kao dan kojeg je već ranije odradio), a kad bi mu poslodavac platio naknadu za taj dan, onda bi bio plaćen po dvije osnove i to:
- ako se radi o danu tjednog odmora na kojeg pada državni blagdan, ne možeš mu dati naknadu jer bi imao viška sati,
- ako se radi o slobodnom danu, taj dan je radnik već ranije \"zaradio\" i bio mu je plaćen.

Isto se navodi i u tumačenju Komisije za praćenje KU za državne službenike, što mislim da je potpuno ispravno.

Ajde, molim te, napravi copy paste ovog drugog \"prepametnog\" tumačenja.....

• TENA
  • Autor teme
Više
14 godina 10 mjeseci ago #859 od TENA
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
Vjerovatno ću i nakon 20 godina radnog staža postavljati i dalje glupa pitanja, al šta mogu...
Dakle,mi smo do sada med. sestrama davali mjesečno slobodnih dana koliko je vikenda u mjesecu, ako su radile na blagdan bilo je adekvatno plaćeno, ako nisu nikom ništa.Ja koja ne radim u smjeni, na dan blagdana bi imala naknadu za blagdan, one ne.
Prema nekim saznanjima, sestre su u nekim bolnicama pokrenule tužbe za plaćanje tih naknada i dobile-po tumačenju \"prepametne\" komisije.
Pejstam ako vas zanima.
Dakle, šta da radim

Moderatori: lex
Vrijeme kreiranja stranice: 0.216 sekundi
Pokreće Kunena Forum