Prijava Registracija

Prijavite se

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Izradite korisnički račun

Polja označena zvijezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Captcha *

Gubitak stečenog prava

• lex
  • lex's Avatar
  • COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Više
14 godina 10 mjeseci ago #840 od lex
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Svakako mi je žao da se kolegice i kolege pravnici ne žele uključiti u ovu važnu temu, koja će zasigurno biti dugo aktualna radi ulaska u EU.
I svima onima koji ulažu u svoje znanje, i trude se da poboljšaju kvalitetu našeg zdrastvenog sustava, dajem punu podršku, a onima koji vode tešku borbu da im netko i prizna to znanje, želim da ustraju na svom putu, s uvjerenjem da će uskoro biti vrijedni članovi našeg zaspalog i olinjalog zdravstva, koje više ne prepoznaje napredak struke, bez obzira o kojoj se struci radi.

A željeli bismo u EU! E...pa kako...da li s ovakvim sadašnjim stavovima i propisima koji ne prate praksu i težnju za boljim ili nečim drugim....

Please Prijava or Stvori račun to join the conversation.

• ekopaci1
  • Autor teme
  • COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Više
14 godina 10 mjeseci ago #839 od ekopaci1
Hvala svima na trudu. Nisam frustrirana ali jesam razočarana,obzirom da nitko ne pokušava olakšati situaciju već dodatno zakomplicirati.
O.K. Upravo sam zbog nade u konstruktivnost razmišljanja mislila da će se iznaći logika i pravno uporište za moj konkretan problem, ali eto nije pa dobro. Više neću tražiti ničiji stav na ovom forumu i još se jedanput zahvaljujem Lex-u i Papi Štrumfu ma tko oni bili, na komentaru jer nitko drugi nije imao želje pisati.....

• Papa Štrumf
Više
14 godina 10 mjeseci ago #838 od Papa Štrumf
Na neki način te razumijem i shvaćam, ali.. Predugo razvlačimo ovu temu, a sve se svodi na slijedeće:
Prvo: ne bih htio ulaziti u polemiku zašto i iz kojih razloga te matična ustanova slala na edukaciju i kamo.
Drugo: Točno je da se priznavanjem kvalifikacije i upisom u radnu knjižicu zanimanja dobije pravo raditi s tim zanimanjem. Gdje? – to ne piše nigdje – na faksu, u školi, u privatnim vodama, u znanstvenim laboratorijima...??
Treće: čl. 124. Zakona o zdravstvenoj zaštiti regulira zdravstvene struke i po tom se pitanju apsolutno slažem s Lexicom tim prije jer sam slično negdje putem i ja napomenuo.

Vjerujem, ma kako se ti i drugi nadali, da ti mi ne možemo riješiti taj \"problem\" tim prije što smo, očigledno, svi sličnog mišljenja - i mi u udruzi i tvoji u matičnoj ustanovi, a to te mišljenje ne zadovoljava. Znam da to djeluje frustrirajuće, ali mislim da smo mi u pravu.

Mislim, to ne znači da jesmo, E, pa sad....

• ekopaci1
  • Autor teme
Više
14 godina 11 mjeseci ago #837 od ekopaci1
Lex,

Kažeš, Prema čl. 124. Zakona o zdravstvenoj zaštiti (NN br. 150/08.) regulirane su zdravstvene struke i obrazovne ustanove na kojima se stječe zanimanje zdravstvenih radnika. Zdravstveno veleučilište u Zagrebu „proizvodi“ zdravstvenu struku, a to je prvostupnik medicinsko laboratorijske dijagnostike. To sam završila pa sam nastavila edukaciju u drugoj državi također na obrazovnoj ustanovi (Fakultet zdravstvenih studija!) koja takođe „proizvodi“ zdravstvenu struku, dobila diplomu koja je od Agencije za znanost i visoko obrazovanje RH vrednovana kao specijalista stručnog diplomskog studija medicinsko laboratorijske dijagnostike. Nigdje u zakonu nema da to mora biti obrazovna ustanova u RH. Medicinsko laboratorijska dijagnostika postoji u RH ! Pripravnički staž i stručni ispit sam polagala ranije te obzirom da sam promijenila stupanj obrazovanja a ne zanimanje, nema razloga ponovo ga polagati. O tome se radi Lex, o promjeni stupnja obrazovanja a ne o promjeni zanimanja!
Ja ne znam tko nas i zašto stalno gura među biokemičare i jer su oni druga djelatnost i regulirani su posebnim propisima a medicinsko laboratorijska djelatnost je srodna. Po zakonu o medicinsko biokemijskoj djelatnosti oni uglavnom rade u biokemijskim laboratorijima dok u barem 14 vrsta laboratorija gdje su voditelji liječnici određenih specijalizacija (mikrobiologija, patologija, citologija, transfuziologija i drugi) radi kadar medicinsko laboratorijske djelatnosti a ne medicinsko biokemijske djelatnosti.
Zbog svega navedenog sam i išla na daljnu edukaciju u drugu državu jer se nastavak edukacije u našoj državi stalno prolongira. A što se tiče klasifikacije zanimanja. Po ISCO 88 com je to krajnje jednostavno( www.ilo.org/public/english/burea ... /index.htm ) gdje pod 22 idu zdravstveni djelatnici pa između navedenih pod 226 ide drugi zdravstveni djelatnici. Tako je to u svijetu. Nitko ne zna iskomplicirati stvari kako mi sami. Nije li tako?

I na kraju, Lex, kažeš da mi nitko ne može oduzeti moje zanimanje, ali je problem pozitivnih propisa koji ga prate, i da ih je potrebno mijenjati i usklađivati s EU. Ma dovoljno je vidjeti kako je to regulirano u susjednoj Sloveniji. Jedna kolegica sa istom diplomom nije imala nikakav problem u Sloveniji. Ovdje je na žalost krenula priča. A onda u toj priči je svatko imao svoje za reći i tome nikad kraja. Pa i od EU nismo daleko u jednu ruku a u drugu ruku smo pedaleko.
A što se tiče zakona, oni su donešeni i potvrđeni u skladu s Ustavom. E, sad koliko su manjkavi, to je drugo, jer se uvijek donose po hitnom postupku i malo se ima prilike utjecati na predloženo. Osim toga, potpisani su međunarodni ugovori koji bi po pravnoj snazi trebali biti jači od zakona. Da to nije tako ne bih dobila rješenje od AZVO (Enic/Naric ureda) i ne bih mogla zanimanje upisati u radnu knjižicu već bih dobila odbijenicu. Što tu nije točno?
Na žalost svatko od nas koji je pogođen zbog neke nepravilnosti sam istražuje i reagira, umjesto onih koji donose propise i koji bi trebali biti fleksibilniji, čini se da sve dodatno iskompliciraju a posljedice osjetimo po džepu.

• lex
  • lex's Avatar
Više
14 godina 11 mjeseci ago #836 od lex
Slažem se s mišljenjem tvoje pravne službe.
A evo i argumenata:

Prema čl. 124. Zakona o zdravstvenoj zaštiti (NN br. 150/08.)regulirane su zdravstvene struke i obrazovne ustanove na kojima se stječe zanimanje zdravstvenih radnika. Taksativno navedeno. Dakle, svi ostali fakulteti i visoke škole ne proizvode zdravstvenu struku.
Ako nisi završila jednu od navedenih obrazovnih ustanova, logično da ti se ne može priznati zdravstvena struka, a samim time, ne možeš niti obaviti pripravnički staž niti polagati stručni ispit jer Pravilnikom o pripravničkom ispitu zdravstvenih radnika nije regulirana tvoja profesija, niti program pripravničkog staža, a niti način polaganja ispita. Time ne možeš dobiti licencu, i ne smiješ smaostalno obavljati svoje zanimanje.

Nadalje, tvoje zanimanje nije propisano Nacionalnom klasifikacijom zanimanja, pa stoga nema utvrđene kompetencije za obavljanje struke.

Zakonom o medicinsko-biokemijskoj djelatnosti iz 2003. godine propisani su uvjeti u čl. 7. i 10. za obavljanje poslova u medicinsko-biokemijskoj djelatnosti, te su navedena zanimanja koja su kompetentna obavljati ove poslove.

Nitko ti, naravno, ne može oduzeti tvoje zanimanje, ali je problem pozitivnih propisa koji ga prate, te ih je svakako potrebno mijenjati i usklađivati s EU.

Na kraju svega, nije mi uopće jasno zbog čega te tvoja ustanova uputila na daljnje školovanje.

Moj zaključak: definitivno bi trebalo u zdravstvenom sustavu Hrvatske utvrditi i propisati nova zanimanja, tim više što ulaskom u EU će doći do nereda, a nama pravnicima će biti problem napraviti sistematizaciju s katalogom poslova jer više nećemo znati tko bi što trebao raditi i pod kojim uvjetima. Ovdje ne mislim samo na tvoje zanimanje, već i na zanimanja zdravstvene struke koja postoje u Hrvatskoj, netko ih je izmislio, ali za ta zanimanja nisu utvrđene kompetencije: npr. menadžer sestrinstva, specijalista stručnog diplomskog studija u sestrinstvu, ma ne znam niti točne nazive svih tih zanimanja.....

• ekopaci1
  • Autor teme
Više
14 godina 11 mjeseci ago #829 od ekopaci1
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
Molim odgovor na konkretan problem kojeg imam:
Prije 3 godine sam raspoređena na radno mjesto VSS (voditelj odjela) po sistematizaciji radnih mjesta. Nisam u timu.
Sad se, po tumačenju moje pravne službe moj status treba promijeniti odnosno maknuti me s tog radnog mjesta na niže rangirano mjesto zbog toga što sam dipl. inž. medicinsko laboratorijske dijagnostike ( rješenjem Agencije za znanost i visoko obrazovanje RH prevedeno u zanimanje: specijalista stručnog diplomskog studija)
Obrazloženje pravne službe:
1. Moje zanimanje se u RH ne prizna jer nema obrazovne ustanove za redovan oblik školovanja za navedenu VSS struku zdravstvenog usmjerenja. I po tome nisam zdravstveni radnik.
2. Mog zvanja nema u Hrvatskoj nacionalnoj kvalifikaciji zanimanja.
3. S toga ne mogu obaviti pripravnički staž i polagati državni ispit.

Ovo je stav nekolicine pravnika u zdravstvu pa je povedena njime po preporuci tako postupila i moja pravna služba. Svi moji pokušaji da saznam po kojim članovima kojih zakona je takav stav, nisam dobila odgovor. Stoga očekujem pomoć ostalih pravnika,članova forum.

Moji argumenti, za sada , su sljedeći:
1. Na nastavak edukacije u drugu državu (Fakultet zdravstvenih studija na Univerzitetu u Sarajevu) sam upućena od ustanove u kojoj radim.
2. Moje se zanimanje ne prizna jer nema obrazovne ustanove u RH !? Kako ne postoji kad mi je Ministarstvo obrazovanja i športa napisalo rješenje o struci, rješenje po kojem sam moje novo zanimanje upisala u radnu knjižicu. Sad je zanimanje stvoreno i postoji !!
To što školovanje u RH ne postoji ne znači da i zanimanje ne postoji.
3. Sa zvanjem diplomirani inženjer medicinsko laboratorijske dijagnostike, odnosno specijalista stručnog diplomskog studija, trebam biti svrstana po HKO u razinu 7.1 (vidi: Uvod u kvalifikacije ( str.53.),
4. Kako nisam regulirana profesija moj je poslodavac odlučio da je kvalifikacija odgovarajuća za konkretan opis posla ( “stručno priznavanje de facto”) prije 3 godine.
5. Zvanjem specijalista stručnog diplomskog studija nisam stekla novo
zanimanje pa s toga ne moram obavljati pripravnički staž i polagati stručni (državni ispit) jer sam ga već polagala.
6. U zakonu o Primarnoj zdravstvenoj zaštiti u članku 124, čini mi se, nije propisano da je zdravstveni radnik samo onaj koji je stekao to zvanje u RH.
6. Obzirom da je standard obrazovanja u RH samo predvidio daljnju edukaciju prvostupnika medicinsko laboratorijske dijagnostike ( na Medicinskom fakultetu u Rijeci, to još nije zaživjelo i obzirom da sam tu edukaciju obavila u drugoj državi da li je ispravno to obezvrijediti ? Kakvu to ima pravnu težinu?

Molim stav pravnika u zdravstvu. Koja su mi prava i kako ih zaštiti. Stvari se počinju komplicirati. Ja znam da pravnici u zdravstvu trebaju štititi interese poslodavca, ali isto tako trebaju biti dovoljno objektivni. Sve je krenulo s jednog mjesta, prozivajući moju ustanovu kako je u prekršaju. Što je točno?

Moderatori: lex
Vrijeme kreiranja stranice: 0.160 sekundi
Pokreće Kunena Forum