- Zahvala primljena: 1
VSRH od 23.02.2006.
- lex
-
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
Manje
Više
17 godina 3 tjedana ago #81
od lex
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Evo, stiže, pronašla sam!
Za ostale kolege, informacija, naslov sudske odluke je: Temeljne obveze i prava iz radnog odnosa - Obavljanje posla prema uputama poslodavca.
Zaključak:
Radni odnos prema Zakonu o radu nije statusni, već građanskopravni odnos s temeljnom obvezom radnika osobno obavljati preuzeti posao prema uputama poslodavca danim u skladu s naravi posla.
A presuda glasi ovako (ovo je na zahtjev kolega koje je zaintrigirala presuda):
\"Radni odnos prema Zakonu o radu (dalje: ZR) nije statusni, već građanskopravni odnos. Temeljna obveza radnika je osobno obavljati preuzeti posao prema uputama poslodavca danim u skladu s naravi i vrstom rada (čl. 3. st. 1. ZR).
Nadalje, prema čl. 5. st. 1. ZR radnik se u radnom odnosu dužan pridržavati odredaba ZR i drugih zakona odnosno propisa. Kad radnik ne postupa na navedeni način odnosno ponaša se suprotno zakonu, psolodavac s pravom ističe da je zbog toga izgubio povjerenje u njega. Ni jedan poslodavac nije dužan trpjeti u radnom procesu radnika u kojega opravdano nema povjerenja i koji mu svojim postupcima, bez obzira na njihove uzroke, nanosi i izravnu štetu odnosno koji bi i ubuduće mogao jednako tako postupati i kršiti svoje obveze iz ugovora o radu.\"
Za ostale kolege, informacija, naslov sudske odluke je: Temeljne obveze i prava iz radnog odnosa - Obavljanje posla prema uputama poslodavca.
Zaključak:
Radni odnos prema Zakonu o radu nije statusni, već građanskopravni odnos s temeljnom obvezom radnika osobno obavljati preuzeti posao prema uputama poslodavca danim u skladu s naravi posla.
A presuda glasi ovako (ovo je na zahtjev kolega koje je zaintrigirala presuda):
\"Radni odnos prema Zakonu o radu (dalje: ZR) nije statusni, već građanskopravni odnos. Temeljna obveza radnika je osobno obavljati preuzeti posao prema uputama poslodavca danim u skladu s naravi i vrstom rada (čl. 3. st. 1. ZR).
Nadalje, prema čl. 5. st. 1. ZR radnik se u radnom odnosu dužan pridržavati odredaba ZR i drugih zakona odnosno propisa. Kad radnik ne postupa na navedeni način odnosno ponaša se suprotno zakonu, psolodavac s pravom ističe da je zbog toga izgubio povjerenje u njega. Ni jedan poslodavac nije dužan trpjeti u radnom procesu radnika u kojega opravdano nema povjerenja i koji mu svojim postupcima, bez obzira na njihove uzroke, nanosi i izravnu štetu odnosno koji bi i ubuduće mogao jednako tako postupati i kršiti svoje obveze iz ugovora o radu.\"
Please Prijava or Stvori račun to join the conversation.
- Justice
- Autor teme
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
Manje
Više
- Zahvala primljena: 0
17 godina 3 tjedana ago #80
od Justice
Hvala!
Posalji mi, molim te, na broj 034/271-713 i samo naznaci da je za mene (to stize kod tajnice pa ce mi donijeti).
Nadam se da ce nam ostatak dana biti mirniji. Sretno! Pozdrav!

Nadam se da ce nam ostatak dana biti mirniji. Sretno! Pozdrav!
- lex
-
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
Manje
Više
- Zahvala primljena: 1
17 godina 3 tjedana ago #79
od lex
imam ja taj pregled, dok pronađem (jer nemam složeno) šaljem ti s faksom (u nekih sat vremena).
- Justice
- Autor teme
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
Manje
Više
- Zahvala primljena: 0
17 godina 3 tjedana ago #78
od Justice
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
Molim cijenjene kolege da mi, cim je prije moguce, pomognu na nacin da mi proslijede presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske Revr 820/05-2 od 23.02.2006. godine, a koja je objavljena u Ing pregledu sudske prakse 2007, sk. 5, str. 27, obzirom da isti ne posjedujem. Interesira me obrazlozenje u kojem se govori o gradjnsko-pravnom odnosu (ne statusnom) s temeljnom obvezom radnika osobno obavljati preuzeti posao prema uputama poslodavca danim u skladu s naravi posla (opce odredbe ZOR-a), a mislim da bi mi mozda moglo dodatno pomoci u obrazlozenju rjesenja jednog aktualnog pravnog problema.
Unaprijed zahvaljujem.
Pozdrav svima!
Unaprijed zahvaljujem.
Pozdrav svima!
Moderatori: lex
Vrijeme kreiranja stranice: 0.209 sekundi