- Zahvala primljena: 1
odluka ili rjesenje
- lex
-
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
Manje
Više
16 godina 2 tjedana ago #427
od lex
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Odluka je opći akt, a rješenje pojedinačni akt.
Opći pravni akti su oni koji na općenit (apstraktan) način predviđaju da će se dogoditi niz odnosa među ljudima. Kad ti odnosi nastanu, regulirani su onako kako su to opći akti unaprijed odredili.
Kod pojedinačnog pravnog akta postoji konkretna situacija koja prethodi pojedinačnom aktu, koji dolazi poslije nje (ex post facto) da je pravno regulira.
Pojedinačni pravni akti su oni koji reguliraju neki konkretan društveni odnos, koji već postoji.
Opći akt:
1. norma predviđa
2. niz u osnovi ponovljivih odnosa
3. unaprijed ih regulira
Pojedinačan akt:
1. konkretan odnos se zatječe
2. odnos je neponovljiv
3. norma ga regulira
Pojedinačni akt proizlazi iz općeg, što je po načelu zakonitosti, koje traži da svi akti i radnje određenih tijela moraju biti u skladu i utemeljene na zakonu.
Dakle, zaključno, najprije mora postojati odluka, da bi se moglo izdati rješenje (npr. rješenje o plaćenom dopustu, godišnjem odmoru, dodjeli jubilarne nagrade, odlasku u mirovinu, regresu...). Svi ovi akti su doneseni na temelju neke prethodne odluke koja regulira neko opće pravo.
Nadam se da sam pomogla....i dobro došla u naše društvo!!
Opći pravni akti su oni koji na općenit (apstraktan) način predviđaju da će se dogoditi niz odnosa među ljudima. Kad ti odnosi nastanu, regulirani su onako kako su to opći akti unaprijed odredili.
Kod pojedinačnog pravnog akta postoji konkretna situacija koja prethodi pojedinačnom aktu, koji dolazi poslije nje (ex post facto) da je pravno regulira.
Pojedinačni pravni akti su oni koji reguliraju neki konkretan društveni odnos, koji već postoji.
Opći akt:
1. norma predviđa
2. niz u osnovi ponovljivih odnosa
3. unaprijed ih regulira
Pojedinačan akt:
1. konkretan odnos se zatječe
2. odnos je neponovljiv
3. norma ga regulira
Pojedinačni akt proizlazi iz općeg, što je po načelu zakonitosti, koje traži da svi akti i radnje određenih tijela moraju biti u skladu i utemeljene na zakonu.
Dakle, zaključno, najprije mora postojati odluka, da bi se moglo izdati rješenje (npr. rješenje o plaćenom dopustu, godišnjem odmoru, dodjeli jubilarne nagrade, odlasku u mirovinu, regresu...). Svi ovi akti su doneseni na temelju neke prethodne odluke koja regulira neko opće pravo.
Nadam se da sam pomogla....i dobro došla u naše društvo!!

Please Prijava or Stvori račun to join the conversation.
- azzuro
- Autor teme
- Posjetitelj
-
16 godina 2 tjedana ago #426
od azzuro
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
s obzirom da sam pocetnik,nadam se da mi nitko nece zamjeriti na pitanju,koje mozda zvuci banalno i glasi-u kojim slucajevima ravnatelj donosi rjesenje,a u kojima odluku i kakva je konkretno razlika izmedju ta dva akta?
hvala
hvala
Please Prijava or Stvori račun to join the conversation.
Moderatori: lex
Vrijeme kreiranja stranice: 0.266 sekundi