Prijava Registracija

Prijavite se

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Izradite korisnički račun

Polja označena zvijezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Captcha *

vršitelj dužnosti

• ljiljana
  • COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Više
16 godina 7 mjeseci ago #265 od ljiljana
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Drago mi je da je jedini logičan i zakoniti stav u primjeni, odnosno da će dotićni ipak prekinuti mirovinu i zasnovati radni odnos, ako sam dobro shvatila. Tragično je što je do jedinog ispravnog i što je najvažnije reći, odmah istaknutog stava, toliko trnovit put, toliko uložene energije, a da nitko ne prizna grešku, odnosno greška je puno preblagi izraz. Iako smo se čuli i usmeno, ono što mi sada pada na pamet, ako dodatni argument za dokazivanje gluposti, prema Zakonu Ugovor o djelu zaključuje se za obavljanje privremenih i povremenih poslova. Poslovi ravnatelja su privremeni i povremeni?!
Ljiljana

Please Prijava or Stvori račun to join the conversation.

• Papa Štrumf
  • Autor teme
Više
16 godina 7 mjeseci ago #263 od Papa Štrumf
dakle, nakon par neprospavanih noći, (ko da je to prvi, a nadam se da nije posljednji put) nakon iscrpnog pisamca upravnom vijeću i kad smo deli glave skup, došli smo do rješenja.
Prekid mirovine, ugovor o radu i zahtjev ministru za odobrenje zapošljavanja. Kemija, ali barem drži vodu.
Uostalom, ZOR veli da radni odnos prestaje sa 65 OSIM ako se poslodavac i radnik drugačije ne sporazumiju.

Tema je dobra, počeo sam obrađivati, onako usput, institut direktora trgovačkog društva i ravnatelja ustanove i kad to sazrije, šaljem na objavu. Uostalom, na poslijediplomskom iz trgovačkog prava sam radio temu: ustanove i trgovačka društva - sličnosti i različitosti, naše i komparativne.

Sanja, javno ti se zahvaljujem na pomoći, zavrjeđuješ puno karmica, ali ne znam kako se daju. Imaš ih od mene.

• lex
  • lex's Avatar
  • COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Više
16 godina 7 mjeseci ago #260 od lex
u pravu si...izvanredna tema za obraditi status v.d.-a, jer mi se ta institucija čini vrlo zastarjelom (potječe još iz socijalizma), a i naš Zakon o ustanovama je već pra-prastari.

Možda će netko nadležan pročitati ova naša razmišljanja i shvatiti s kakvim nebulozama se susrećemo u praksi, a ne možemo si pomoći...jer...ili ne znamo zbog pomanjkanja propisa, ili...još bolje...kvalitete propisa....

Rekla bih...vrijeme je da se u zdravstvu počne primjenjivati institut menadžerskih ugovora, te da ravnatelj bude i menadžer u pravom smislu riječi.

Sretno u rješavanju ovih pravničkih zavrzlama!:unsure:

• Papa Štrumf
  • Autor teme
Više
16 godina 7 mjeseci ago #259 od Papa Štrumf
Naravno, prvo se čovjek šokira sa količinom gluposti koje netko može podastrijeti pred njega, pa kad se sabere i kad mu kolege, bilo pismeno - hvala Snježana, bilo usmeno - hvala Sanja, hvala Ljiljana, daju do znanja da nije prolupao, uh... pobjeglo mi... onda se dobro osjeća.
Ovo što se događa kod mene je izvrsno - već imam nekoliko tema za rad koji ću vjerojatno ubrzo prijaviti.
Sve što nam se događa podsjeća mi se na onu: Laž je kao gruda snijega, što je više kotrljamo, postaje sve veća.

Snježana, kaj sam obećal napraviti, napravil bum kak god da je frkovita situacija. Čujemo se.
PS - platil sam članarinu 7-12 ove godine.

• lex
  • lex's Avatar
Više
16 godina 7 mjeseci ago #258 od lex
uuuups....za ovo još nisam čula :silly:

Možda se stvara neko novo pravo....

Istina, za v.d.-a nigdje nije propisano da mora biti u radnom odnosu, ali probaj pročitati čl. 58. st. 2. al.2. Zakona o zdravstvenoj zaštiti: spominje se razrješenje ravnatelja prije isteka mandata ako nastanu razlozi koji dovode do prestanka ugovora o radu (iz čega slijedi da on ipak mora imati ugovor o radu, a ne ugovor o djelu).

Mišljenja sam da v.d. može doći i izvana, dakle, ne mora se imenovati iz kuće, jer niti tu nema ograničenja niti prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, niti prema Zakonu o radu.
Također, čl. 44. st. 2. toč. 1. i toč. 2. Zakona o ustanovama, mislim da ti je i tu indirektan odgovor, jer se navedeni propisi odnose na ravnatelja, a to znači i na v.d.-a.

Upis u sudski registar:

mislim da ne bi smjelo biti problema kod upisa u sudski registar, jer je to već pitanje zastupanja ustanove, a niti Zakon o ustanovama, niti Zakon o trgovačkim društvima, niti koji drugi meni poznati zakon ne propisuje da odgovorna osoba koja zastupa ustanovu mora biti u radnom odnosu.

Dakle, drži se ovih članaka i mislim da nećeš pogriješiti.

Bilo bi dobro čuti što i ostali kolege misle o tome.

Pozdrav....vidim ....vratio si se s godišnjeg, ima li kakvih aktivnosti s tvoje strane u svezi Topuskog ?? :dry:

• Papa Štrumf
  • Autor teme
Više
16 godina 7 mjeseci ago #257 od Papa Štrumf
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
Imam situaciju koja je više nego interesantna.

Ravnatelj je dao ostavku. UV postavlja v.d.-a i to

- čovjek je u mirovini po sili zakona - 65 godina
-nije radio u kući već u drugoj zdr. ustanovi
-inzistira se na ugovoru o DJELU
do raspisivanja natječaja i izbora ravnatelja.

Kako sam ovim totalno zbunjen, interesira me može li tako, što je sa upisom u sudski registar .
Osobno za ovakvo nešto nisam čuo. Hvala

Moderatori: lex
Vrijeme kreiranja stranice: 0.117 sekundi
Pokreće Kunena Forum