Prijava Registracija

Prijavite se

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Izradite korisnički račun

Polja označena zvijezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Captcha *

solemnizacija ugovora o specijalizaciji

• IVANA ČS
  • Posjetitelj
  • Posjetitelj
13 godina 9 mjeseci ago #1251 od IVANA ČS
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Naravno da može. Imate sudsku praksu na tu temu na našem webu.Mi smo jedan takav spor dobili, pravomoćan je.Drugi nam je u tijeku.Gospoda doktori kao akademski garđani znaju čitati i svjesni su što potpisuju kada dolaze na specku. Nitko njih ne tjera na specku kao ni na potpisivanje takvog obveznopravnog ugovora. U konačnici specka se dodjeljuje bolnici prvenstveno, a onda u igru ulaze doktori koji su spremni za specku odraditi toliko godina ili u suprotnom platiti toliki:silly: iznos naknade štete. Ne vidim u čemu je problem?

Please Prijava or Stvori račun to join the conversation.

• lex
  • lex's Avatar
  • COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Više
13 godina 10 mjeseci ago #1236 od lex
marijo napisao:

Vidi se da student prava nije zdr.djelatnik. Ovakav stav tipičan je za bahatost tzv.poslodavaca u zdravstvu. No dragi moji, to je sve pri kraju. Plakat ćete vi za i tim i drugim liječnicima. Ja pozivam:angry: studenta prava:angry: da dođe raditi za mene 6 god. a potom će mi iz zahvalnosti robovati još 6. ne, ne.

Ne mogu, a da ne odgovorim mariju: Ne vidim na temelju čega si se osjetio uvrijeđen u mojoj izjavi...pa...molim te...pročitaj moj odgovor na tvoj prvi post...iznijela sam praksu i mišljenje pravne struke, vrlo pristojno,...na koncu konca, kolege su u daljnjoj raspravi to i potvrdile.
Nadalje, ti meni govoriš o nekakvoj bahatosti, pročitaj svoj drugi post (quotani tekst)..i osjeti ton toga teksta...e, pa sad, tko je koga uvrijedio...ja ti odgovorim na tvoje pitanje, ti nisi zadovoljan mojim odgovorom, i onda ti meni govoriš da sam bahata, i da neka dođem k tebi crnčiti...umjesto da pristojno izneseš svoj stav i nastaviš argumentiranu raspravu na ovom Forumu, ti se meni obraćaš kao da sam ja tebe napala.

U konačnici, svi smo si sami birali životni poziv...netko je zadovoljan više ili manje svojim izborom...iz te kože ne možemo nikud..., ali, ne zaboravimo, ovdje je ipak riječ o pravu, a ne o medicini...i stvarno ne vidim razloga zašto se žestiš...Samo te pitam, kako bi reagirao da si ti ravnatelj zdr. ustanove i na koji način bi zaštitio ustanovu da ne izgubi i novce i doktora...

Vjerojatno bi drugačije razmišljao...

I samo da napomenem..ovo što je i Mara rekla...u specijalnim bolnicama mi nemamo baš nikakve koristi od specijalizanta...mi ga plaćamo, on radi za drugoga...a umjesto njega trebaju dio posla povući drugi kolege jer on 4 godine fali na odjelu, i netko radi za njega..

Evo, neki dan nismo dobili niti suglasnost MZSS da zaposlimo liječnika na neodređeno vrijeme, jer nismo tražili specijalistu...toliko o tome koliko su mladi liječnici potrebni...samo se pitam, kako će oni završiti specijalizaciju ako se ne zaposle...A MZSS dozvoljava samo zapošljavanje specijalista. Za med. sestru SSS smo dobili suglasnost.

Inače, što se tiče privlačenja liječnika, dragi moj, mi dajemo liječniku i kadrovski stan, samo da nam dođe, ne mora čak biti ni specijalista. Ali, oni ne žele doći u bolnicu na kraju grada jer im nije interesantna.
Svaka čast onima koji su došli, i strpljivo čekaju specijalizaciju, ali, ne zamjeram niti onima koji su otišli, svi teže u životu boljem i kvalitetnijem.

• mara
  • COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Više
13 godina 10 mjeseci ago #1234 od mara
Možda ti imaš nekakve koristi od specijalizanata..ali mi baš i ne . Cijelu specijalizaciju su po klinikama u zg-u , (ili možda ipak par mjeseci ljeti, dok su god.odmor-i,pa mjenjaju kolege specijaliste..) No u svakom slučaju se u zadnjih par godina uočava nevjerojatna arogancija i bahatost tih mladih ljudi , da su čak i njihove starije kolege zapanjeni.. Ono, kao bogom su dani.., samo postoje njihova prava .. o obvezama niko i ne zbori, a ako ih se pozove na iste , odmah se spominje mobing,diskriminacija..tužbe !!!!

• TENA
Više
13 godina 10 mjeseci ago #1233 od TENA
I da...izbor slikica baš i nije neki, a ja nisam informatički obrazovana da stavim nešto s neta. Ako ima netko pametniji neka objasni kako se to radi :)

• TENA
Više
13 godina 10 mjeseci ago #1232 od TENA
Naravno da ustanova ima korist od specijalizanta, ali valjda je jasno da je gotovi specijalist tek na početku svoga \"stručnog rada\".
Konkretno, nama se (između ostalog)dogodila situacija da nam je liječnik otišao u mirovinu (što je naravno bilo planirano) i zbog čega smo i školovali specijalizanta, da bi nam isti u tom trenutku otišao. Vjeruj mi da ni jedna količina novaca ne može riješiti taj problem jer smo doslovce ostali na jednom liječniku. Upravo radi tih i mnoštva drugih sličnih situacija smatram opravdanim zaključenje ugovora o specijalizaciji.
Stvar je samo u tome s koje pozicije gledaš situaciju. I s jedne i s druge ima neke svoje argumente

• Papa Štrumf
Više
13 godina 10 mjeseci ago #1231 od Papa Štrumf
Ovako:
Ne bumo se više pljuskali, bilo je dosta.
Imam tri doktora na specijalizaciji i jednog na subspec. Ne sjećam se da sam ih ovu godinu vidio. Točno, oni rade negdje i uče negdje, ali ih mi plaćamo, dajemo prijevoz, božićnice, regrese...itd. Da li i koliko ih tamo izrabljuju, ne znam.
Doktori se budu vratili k nama kad specijaliziraju. Zamislimo da nakon toga vele; Ajd bok, idemo mi. I sad, ti smatraš da bi bilo nepošteno kad bi mi rekli da nam vrate sve ono što smo godinama izdvajali. Sa subspec. je ista stvar, možda čak postoji i veća opasnost da nakon toga doktor ode tako da ja to nisam razdvajao u pravima i obvezama.

270 sati je previše u svakom slučaju. Kod mene dr. rade normalnu satnicu sa svim dežurstvima koja imaju - koriste sl. dane na koje imaju pravo po KU.
Ali moja, prije spominjana, zakonita radi u PZZ, dežura 5-6 puta mjesečno, subotama, nedjeljama, blagdanima i sl. kak ju zapadne (ili nismo skupa za Božić ili za Uskrs – to je tak) i odrađuje također 230-25o sati mjesečno jer oni nemaju slobodni dan nakon dežurstva i to po tom istom KU. Ili, ona ima u svojoj ambulanti prosječno 75 pac. dnevno (pregledi, recepti, uputnice, itd), a moji dr u bolnici „cvile“ kad imaju 5-6 prijama na dan. Primarna bu počela vaditi krv, moraju ići u kućne itd. itd. Osnovno je da nije isto biti seoski doktor i gradski, bolnički ili ambulantni i sl.
Jel to pošteno?
U jednoj si rečenici spomenuo status koji imaš. Ja sam za sve i doma i na poslu (bez obzira što sam zamjenik ravnatelja) Krešo i drago mi je zbog toga, a doktorima (možda i tebi) se vjerojatno obraćaju sa gosp. doktore. Mene to ne smeta, ali kad meni doktor na hodniku veli: Krešo trebalo bi, a ja njemu „dogovoreno Štef“ on objesi nosinu ko da sam ga pljusnul i spomene u nekom tamo razgovoru da se nisam dolično ponašao. Ma zamisli.
Jel to pošteno?

• marijo
  • Autor teme
Više
13 godina 10 mjeseci ago #1230 od marijo
Nikoga niti sam niti želim vrijeđati, STUDENT PRAVA naprosto piše na slici korisnika koji me je uvrijedio. Volim argumentiranu i otvorenu raspravu ali ne volim vrijeđanje i potcjenjivanje jer za to nema mjesta a ni potrebe. Niti sam ja marijo niti je ta osoba student prava, to je jasno.
O egzistencijalnim problemima, temama i dilemama uopće ne bih. Ali reći ću ovo:prošli mjesec odradio sam 270 sati u bolnici, žena kojaje isto dr. u bolnici nešto malo manje. Nekoliko zadnjih godina nismo bili zajedno slobodni ni za novu god.ni za Božić, ni za Uskrs.
I proširujem temu upita: ISTI UVJETI I ZA SUBSPECIJALIZACIJE? Ljudima koji su specijalisti često godinama prije toga?
PAPA šTRUMF, znam kako je bilo tih god.kad ti je žena tražila spec., tako je bilo i meni. Ali te su god.nepovratno za nama i sada su okolnosti posve drugačije.
Slažem se s Marom da se ugovor mora odraditi ali se ne slažem s stavom da ustanova nema nikakve koristi od specijalizanta,i kad je u vanjskoj ustanovi ima od njega koristi na razne načine.

• Papa Štrumf
Više
13 godina 10 mjeseci ago #1229 od Papa Štrumf
kako me besramno prekinuo komp i poslao na objavljivanje prije nego sam završio.

Dakle, zanemarite zadnji red: e ugovora se mogu dogovoriti o svim bitnim sastojcima tih ugovora

Gdje sam stao?

Činjenica je slijedeća: Prije nego dobiješ specku (nevažno da li je preko veze, natječajem, plaćanjem, po milosti Božjoj, temeljem ocjena), potpisao bi bilo kaj, na bilo koje vrijeme, uz bilo koje uvjete samo da dobiješ ono kaj hoćeš i to osobito ak je to ono kaj si cijeli život htel. Poslije čitaš i čudiš se. To je tak. Vidiš, ja sam Zagorec i moja žena također. Ona je spec. opće medicine i radi u ambulanti opće medicine. Misliš da je to htjela kad je krenula studirat? Ma daj, htjela je pedijatriju ali ni pod kojim uvjetima nije mogla dobiti. I to je to.
Pilicu bi ipak trebalo okrenuti na drugu stranu i prizemljiti motore, dragi moj doktore:
Mnogi bi bili sretni, bili oni bilo koje profesije, da ih se pošalje na školovanje i doškolovanje i da im se garantira posao slijedećih desetak godina. Hej, čovječe, znaš li ti kako je biti bez posla, s diplomom u džepu, sa familijom, djecom koja svašta hoće i trebaju, a ti obijaš pragove raznih firmi i svi ti govore „ e, da si barem jučer doše. Gde si bil?? „ Na ratištu, jbg.
Vjerujem da ne znaš i od srca ti želim da nikad ne saznaš kak je to, ja sam to probao i mogu ti reći da to nije uopće interesantno.
Iskreno, kćer mi se sprema na faks i bio bih presretan kad bi joj netko danas dao da potpiše takav ili sličan ugovor.

• Papa Štrumf
Više
13 godina 10 mjeseci ago #1228 od Papa Štrumf
Veliš ti:
\"Student prava je nepristojan jer ničim izazvan vrijeđa. \"

Vidiš, mene to, na primjer, vrijeđa jer me izrazom \"student prava\" podcjenjuješ, a u glasu se osjeća neka vrsta cinizma, možda dašak bahatosti ili nečega - kao što sam napisao prvi put. Ja nigdje nisam napisao student medicine već koristim izraz doktor ili liječnik.

No, Mara je u pravu. (kao i uvijek - svaka čast Maro).

Ima jedna druga kineska: Pas koji laje - nije dovoljno kuhan.

Ugovor je dvostrani akt.
Ugovor ima svoje bitne i nebitne sastojke.
Stranke iamju na dispoziciji sve što god im padne na pamet i sve što žele staviti u ugovor mogu, ako nije protivno moralu, poretku itd. itd.

Konačno, taj ugovor stranke potpisuju čime potvrđuju suglasnost sa sadržajem ugovora.
e ugovora se mogu dogovoriti o svim bitnim sastojcima tih ugovora

• mara
Više
13 godina 10 mjeseci ago #1226 od mara
Ljudi , vratimo se temi.
.. nema potrebe za trošenjem energije na osobna prepucavanja .. Svi smo u istom loncu...samo se neki malo više koprcaju unutra...

Naime...Bez obzira da li je ugovor o spec. solemniziran ili ne , poslodavac ima pravo na povrat troškova specijalizacije od liječnika koji ne izvrši svoju ugovornu obvezu , tj. ne odradi ugovoreni rok nakon završetka specijalizacije.(Klasični primjer dvostrano obveznog pravnog posla-ZOO- \"Ja tebe školujem i tijekom školovanja od tebe nemam nikakve koristi, ali ću imati kasnije kad završiš školovanje , pa sam na ime toga spreman odvojiti značajan dio svojih sredstava -koji su mi inače jako nikakvi-kako bismo naknadno i ti i ja imali pojačanu korist. Ako odlučiš otići , moraš mi vratiti novce koje sam uložio u tvoje školovanje, jer da sam npr.taj novac oročio ili uložio u drugo, već bi mi se višestruko vratio tj.isplatio\" Ne znam šta tu nije jasno!! )
Solemnizacija je samo način da se postupak ubrza i pojednostavi..
Mi smo vodili nekoliko sporova vezano na predmetnu temu i sve smo dobili, s time da je sud odbio zahtjev za dio potraživanja tj. za period koji je liječnik odradio u ustanovi,(npr. ako je odradio 2 godine,dug je smanjen na preostali dio obveze), što smatram da je u redu, Iako su manje više sve ustanove imale onu odredbu \"..povrat troškova u cijelosti..\" bez obzira da li je dio obveze odrađen. Mi smo u tom smislu izmjenili ugovore, sukladno takvoj sudskoj praksi..

• marijo
  • Autor teme
Više
13 godina 10 mjeseci ago #1225 od marijo
Student prava je nepristojan jer ničim izazvan vrijeđa. što je jao mojoj majci o tom po tom. ja tebe nisam vrijeđao pa mislim da nema potrebe da ti to činiš. Tvoje riječi govore o tebi. Dakle, specijalizaciju sam završio prije dosta god., imam staža otprilike kolko i ti. neću otići nikud jer sam pustio korijenje u sredini gdje radim , djeca, status i sl. Onaj upit postavio sam zbog nekih kolega koje se boje javno čak i na forumu anonimno uputiti takav upit.Odlaska mladih liječnika se jako pribojavam jer se bojim velikog egzodusa kakav se dogodio recimo u Poljskoj. a TO ĆE BITI NA ŠTETU I PACIJENATA A I NAS KOJI ĆEMO OSTATI RADITI. O koeficijentima mislim da su niski i vama i nama neovisno o njihovom odnosu. I ti i ja radimo za svoju djecu ali oni ugovori nisu bezazleni i ima puno toga u njima što po mom(a i po raznim sudskim presudama)nije baš bezazleno. napominjem da u većini zapadnih država takav obilk ugovaranja specijalizacije nije poznat. Nije poznato ni dežuranje koje je dobro plaćeno ali ja bih/ću ga se sutra odreći čim to bude zakonom dopušteno. I na kraju stara kineska za vehementnog studenta prava:IZGOVORENA(NAPISANA) RIJEČ NAŠ JE GOSPODAR A NEIZGOVORENA NAŠ ROB!

• lex
  • lex's Avatar
Više
13 godina 10 mjeseci ago #1222 od lex
eeeeeee..marijo..marijo.., jadna li ti majka..., vjerujem da te ipak nije tako odgajala....da cijeniš samo sebe.....a da druge podcjenjuješ....

Nemoj misliti da na ovom svijetu postoji samo liječnička struka...razmisli samo kakav bi ti bio liječnik da uz tebe nije sestra koja će njegovati pacijenta da ti ne smrdi, da pacijent kojega liječiš nema šta jesti jer nitko nije nabavio, skuhao i poslužio hranu, da pacijent nema čistu posteljinu jer ju nitko nije oprao i presvukao...a u konačnici...netko sve te usluge treba obračunati i naplatiti, naravno prema propisima koje pišu pravnici (dakle??), kako bi ti, mladi liječniče dobio svoju plaću:angry: .

Razmisli...možemo li jedni bez drugih?? :unsure:

Odvojeni život za 100 kn mjesečno?? Čudno!! Hm, javi se pravniku svoje ustanove da ti povisi naknadu (ili si stvarno toliko zaslužio?:woohoo: )

Ja robujem zdravstvu već 20 godina za puno manju plaću, nadam se da si shvatio ono što ti je Papa Štrumpf objasnio oko koeficijenata...ako nisi...javi se svom pravniku, on će te naučiti:silly:

I ..kao što kažeš..sve je to pri kraju.. pretpostavljam da misliš na skorašnji ulazak u EU...veselim se tome...jer vjerujem da ćemo plakati od sreće za takvima kao što si ti...ali i zbog onih koji će nam doći iz EU, vjerujem, puno pristojniji i uljudniji...:huh:
i koji će znati cijeniti ono što im ova država pruža!!!

Moderatori: lex
Vrijeme kreiranja stranice: 0.214 sekundi
Pokreće Kunena Forum